Whey 80 arvostelu (2024)

Lue tekemämme Whey 80 arvostelu.

Whey 80 arvostelu (2024)

Whey 80 (ja erityisesti Star Nutrition valmiste) on yksi kaikkien aikojen suosituimmista proteiinijauheista. Tämä ei ole mikään ihme, sillä se tarjoaa yhden markkinoiden parhaista hinta-laatusuhteista.

Tässä postauksessa vertaillaan eri valmistajien tuotteita sekä 80- ja 100 laatujen eroja, jotta voit valita itsellesi parhaiten sopivan tuotteen.

Arvosana: 5.0 / 5.0

Kilohinta: 17,90 – 26,90 €

Proteiinipitoisuus: 73 – 80 %

Tyyppi: Herakonsentraatti

Maku: 28 vaihtoehtoa

Sekoittuu: Hyvin

Kalorit: 352 kcal / 100 g

2: Sportlife nutrition whey 80

Arvosana: 2.5 / 5.0

Sportlife whey 80 on toissijainen vaihtoehto.

Kilohinta: 22,5 – 29,5 €

Proteiinipitoisuus: 73 – 80 %

Tyyppi: Herakonsentraatti

Maku: 4 vaihtoehtoa

Sekoittuu: Heikosti

Kalorit: 352 kcal / 100g

Arvosana 4.5 / 5.0

Kilohinta: 26,90 – 34,90 €

Proteiinipitoisuus: 84-90 % 

Tyyppi: Heraproteiini-isolaatti

Maku: 12 vaihtoehtoa

Sekoittuu: Hyvin

Kalorit: 357 kcal / 100g

Star Nutrition Whey 80

Whey 80 -vertailun voittaja on ylivoimaisesti Star Nutrition. Tämä selvisi, kun toteutimme alkuvuodesta 2024 kattavan testin, jossa kokeilimme yli 30 erilaista proteiinijauhetta yli 10 eri valmistajalta.

Star Nutrition valmiste ei ollut pelkästään oman kategoriansa paras vaihtoehto, sillä se oli ihan yleisestikin koko vertailun paras proteiinijauhe. Vertailun kriteereinä toimivat tuolloin hinta, hinta-laatusuhde, maku, sekoittuvuus sekä proteiinipitoisuus.

Kyseessä on Fitnesstukun oma tuotemerkki, jota on ollut saatavilla jo yli 20-vuoden ajan. Systemaattinen tuotekehitys onkin tehnyt siitä yhden koko Pohjoismaiden suosituimmista proteiinijauheista.

Tällä hetkellä sitä on saatavilla lähes kolmessakymmenessä eri maussa sekä tietysti maustamattomana. Myös tuotteen proteiinipitoisuus on äärimmäisen korkea – makuvaihtoehdon mukaan n. 73–80 grammaa sadassa grammassa.

Proteiinijauheen tiedot

Kilohinta: 17,90 – 26,90 €

Proteiinipitoisuus: 73-80 %

Tyyppi: Hera (konsentraatti)

Maku: +20 vaihtoehtoa

Sekoittuu: Hyvin

Kalorit: 352 kcal / 100g

Kenelle whey 80 sopii?

Whey-80 sopii erinomaisesti sekä aloittelijoille että kokeneemmille urheilijoille, jotka haluavat lisätä päivittäistä proteiininsaantiaan lihaskasvun ja palautumisen tueksi. Se on suosittu valinta erityisesti hyvän hinta-laatusuhteensa vuoksi, sillä se tarjoaa korkean proteiinipitoisuuden kohtuullisella hinnalla.

Mikäli vastaava määrä proteiinia otettaisiin edullisesta lihasta, kuten kanasta, sitä tulisi syödä nelinkertainen määrä proteiinijauheeseen verrattuna. Kananliha nimittäin sisältää proteiinia n. 20 grammaa / 100 g lihaa. Koska kana maksaa n. 10 € / kg, voidaankin todeta, että 80 on lähes 50 % edullisempi vaihtoehto proteiinin lähteenä.

Kuntoilijoiden lisäksi, tuote on erinomainen vaihtoehto myös iäkkäämmille henkilöille sekä maitotuotteita hyödyntäville kasvissyöjille. Kasvisruokavaliossa proteiinia saadaan niukemmin kuin sekasyönnissä, joten hyvä ja laadukas lisäproteiini on erinomainen vaihtoehto ruokavalion tueksi. Iäkkäillä ihmisillä lisäproteiini toimii puolestaan iän tuoman lihaskadon hidastajana.

Matala kaloripitoisuus tekee siitä hyvän vaihtoehdon myös niille, jotka haluavat pitää proteiininsaantinsa korkeana, mutta kalorimääränsä kohtuullisena. Se voikin auttaa painonpudotuksessa mm. ylläpitämällä kylläisyyden tunnetta ja tukemalla lihasmassan säilymistä laihdutuksen aikana.

Kenelle whey 80 ei sovi?

Vaikka Whey 80 onkin erinomaine tuote, se ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto kaikille. Hyvänä esimerkkinä vegaanit, maitoallergikot, laktoosi-intoleranssin omaavat ja makeutusaineita välttävät henkilöt.

Kuten aiemmin todettu, tuote sisältää laktoosia, eikä se siten sovi kaikille henkilöille, jotka ovat laktoosi-intolerantteja. Vaikka laktoosimäärä on huomattavasti alhaisempi kuin esimerkiksi tavallisessa maidossa, laktoosi-intoleranssista kärsivät voivat saada vatsakivun, turvotuksen ja ripulin kaltaisia oireita. Laktoosi-intoleranssista kärsiville henkilöille paremmin sopiva tuote on esimerkiksi heraproteiini-isolaatti.

Koska tuote valmistetaan maidosta, se ei sovi myöskään vegaaneille, maitoallergikoille tai muille, jotka eivät halua käyttää eläinperäisiä tuotteita omassa ruokavaliossaan. Näiden henkilöiden kannattaa hyödyntää ennemmin kasvipohjaisia proteiineja, kuten herne-, soija- tai riisiproteiineja.

Suurimmassa osassa eri makuvaihtoehtoja käytetään luonnollisten makeuttajien lisäksi myös keinotekoisia makeutusaineita, kuten sukraloosia ja asesulfaami-K:ta. Ne henkilöt, jotka haluavat välttää näitä aineita, voivat valita joko makeuttamattoman version tai vaihtoehtoisesti harkita muita, yllä linkattuja proteiinijauheita. Yhtenä turvallisena valintana voi ottaa myös suklaanmaun, koska se makeutetaan yleensä kaakaojauheen avulla.

Whey 80 vs 100

Sekä Whey-80 että Whey-100 ovat molemmat Star Nutritionin heraproteiinituotteita, mutta niiden välillä on muutamia eroja, jotka liittyvät pääasiassa proteiinipitoisuuteen, valmistusprosessiin ja hintaan. Tässä kappaleessa käymme läpi, että millä tavalla tuotteet poikkeavat toisistaan.

Proteiinipitoisuus

Whey-100 on heraproteiini-isolaatti, jossa proteiinipitoisuus on noin 90 %. Se on ns. “puhtaampi” proteiinilähde, koska siitä on poistettu suurempi osa laktoosista, rasvasta ja hiilihydraateista.

80 on puolestaan heraproteiinikonsentraatti, jossa on noin 73–80 % proteiinia. Se sisältää enemmän hiilihydraatteja, rasvaa ja laktoosia isolaattiin verrattuna.

Valmistus

Whey-100 valmistetaan mikrosuodatus- ja ioninvaihtomenetelmillä. Menetelmä on suunniteltu poistamaan epäpuhtauksia, kuten rasvaa ja laktoosia, äärimmäisen tehokkaasti. Tämä jättää lopputuotteeseen myös erittäin korkean proteiinipitoisuuden.

80 valmistetaan puolestaan ultrafiltraatiomenetelmällä, joka tarkoittaa, että herasta suodatetaan pois osa rasvasta ja hiilihydraateista, mutta ei yhtä tehokkaasti kuin isolaattiproteiinissa.

Laktoosipitoisuus

Whey-100 on lähes laktoositon, joten se on hyvä vaihtoehto myös henkilöille, jotka ovat herkkiä laktoosille. 80-valmiste sisältää puolestaan enemmän laktoosia, eikä sitä voi suositella laktoosi-intoleraktikoille.

Hinta

Whey-80 on huomattavasti edullisempi kuin Whey-100, johtuen mm. alhaisemmasta proteiinipitoisuudesta ja yksinkertaisemmasta valmistusprosessista. Sen normaalihinta on n. 22,90 €, kun isolaatin hinta on puolestaan 29,90 €. Kilohinnassa on siis n. 30 % ero.

Whey 100 vs 80 yhteenveto

Molemmat tuotteet ovat äärimmäisen laadukkaita ja nopeasti imeytyviä proteiineja, joten valinta niiden välillä on lähinnä hinta- / ruokavaliokysymys. Jos niiden tehoa tarkastelee puhtaasti lihasmassan kasvatuksen näkökulmasta, eikä omaa ongelmia laktoosin siedon kanssa, niin siinä tapauksessa kannattaa valita Whey 80. Jos taas olet herkkä laktoosille, niin siinä tapauksessa Whey-100 on sinulle se parempi vaihtoehto.

Whey 80 valmistusprosessi

Star Nutrition Whey-80 valmistetaan heraproteiinikonsentraatista, joka on peräisin maidosta. Tämän vuoksi, se sisältää jonkin verran laktoosia, joka tuleekin ottaa huomioon, jos kärsit laktoosi-intoleranssista.

Valmistusprosessi itsessään perustuu ultrafiltraatioon, joka erottaa heraproteiinin muista maidon komponenteista, kuten rasvasta ja hiilihydraateista. Tämä menetelmä on siitä erinomainen, että se säilyttää heraproteiinin biologisesti aktiiviset yhdisteet, kuten immunoglobuliinit ja laktoferriinit, jotka ovat hyödyllisiä immuunijärjestelmälle.

Valmistusprosessin vaiheet:

  1. Maidon prosessointi: Maidosta erotetaan juustonvalmistuksessa syntyvä hera, joka sisältää sekä proteiinia että muita ravintoaineita.
  2. Ultrafiltraatio: Tämä on tärkeä vaihe, jossa heran proteiinit erotellaan. Ultrafiltraatiossa käytetään suodattimia, jotka poistavat veden, laktoosin, rasvat ja muut epäpuhtaudet, jättäen jäljelle korkeaproteiinisen jauheen.
  3. Instantisointi: Whey-80 proteiinijauhe käy läpi instantisointiprosessin, jossa jauhe käsitellään niin, että siitä tulee helposti nesteeseen liukeneva. Tämä parantaa proteiinijauheen käyttömukavuutta, koska klumput eivät muodostu helposti ja jauhe sekoittuu hyvin shakereissa tai muissa juomasekoituksissa.
  4. Lisäaineet ja maut: Heraproteiiniin lisätään lopuksi makuaineita, kuten kaakaojauhetta, sukraloosia ja asesulfaami-K – valitusta makuvaihtoehdosta riippuen.

Sportlife whey 80

Sportlife whey 80 on suomalaisen Elite Fitness Oy:n kehittämä ja markkinoima tuote. Se on kehitetty kilpailemaan huimaa suosiota niittäneen Star Nutritionin vastaavan tuotteen kanssa.

Tuotetta on laajasti saatavilla suomalaisista päivittäistavarakaupoista, kuten Prismoista, Citymarketeista, Kärkkäiseltä, XXL:ltä, Tokmannista ja monista muista suomalaisille tutuista liikkeistä.

Valitettava totuus on kuitenkin se, että tuote ei kykene haastamaan kilpakumppaniaan oikeastaan millään tasolla. Star Nutritionin tuotteeseen verrattuna, Sportlifen tuote häviää kaikissa olennaisissa kategorioissa, kuten maussa, sekoittuvuudessa sekä hinnassa.

Kenties ainoa syy, jonka vuoksi se on kyennyt kilpailemaan Star Nutritionin kanssa on se, että sitä on ollut paremmin saatavilla Suomen kivijalkaliikkeistä. Nykyisellään tämä on kuitenkin muuttunut, sillä mm. XXL on ottanut Star Nutritionin tuotteet omaan valikoimaansa.

Whey 80 makuja

Yksi hyvä puoli proteiinijauheen suosiossa on myös se, että siitä on kehitetty lukuisia erilaisia makuja. 28 erilaista makuvaihtoehtoa takaa sen, että jokaiselle löytyy varmasti omia makunystyröitä hivelevä maku, eikä kyllästymään oikein pääse, sillä maun vaihtaminen on helppoa.

Itse olen yleensä tehnyt omat tilaukseni ”mix & match” -tyylillä, joka sisältää 4 x 1 kg pakkauksen vapaavalintaisilla makuvaihtoehdoilla. Omia suosikkimakujani ovat mm. seuraavat:

  • Double rich chocolate
  • Vanilia
  • Belgian chocolate
  • Caramel latte

UKK

Mikä ero whey 80 ja 100?

80- ja 100- wheyt eroavat toisistaan pääasiassa proteiinipitoisuuden, laktoosipitoisuuden ja hinnan osalta.

80 on heraproteiinikonsentraatti, jossa on noin 73–80 % proteiinia ja hieman enemmän rasvaa, hiilihydraatteja ja laktoosia, kun taas Whey-100 on heraproteiini-isolaatti, jonka proteiinipitoisuus on noin 90 %.

Kuinka monta annosta 1kg pakkaus sisältää?

Yleensä yksi pakkaus sisältää noin 27–30 annosta, riippuen annoskoon tarkasta määrästä (yleensä 30 g annosta kohden).

Miten ja milloin proteiinijauhe tulisi nauttia?

Proteiinijauhe suositellaan nautittavaksi heti treenin jälkeen, jolloin keho tarvitsee proteiinia lihasvaurioiden korjaamiseen ja treenistä palautumiseen.

Sopiiko tuote vegaanille?

Ei sovi, koska se on valmistettu maidosta.

Sisältääkö proteiinijauhe keinotekoisia makeutusaineita tai muita lisäaineita?

Useimmat proteiinijauheet sisältävät keinotekoisia makeutusaineita, kuten sukraloosia ja asesulfaami-K:ta. Jos haluat välttää makeutusaineita, niin sinun kannattaa valita maustamaton versio, jossa ei käytetä näitä lisäaineita.

Scroll to Top