Testosteroni testi

Tilaa testosteroni testi ja tee se kotona.

Testosteroni testi – mittaa testotasosi kotona

Testosteroni testi kertoo sinulle testosteronituontantosi tason ja sen, että onko se normaalilla tasolla. Mikä parasta, voit tehdä testin helposti ja vaivattomasti kotona.

Tältä sivulta löydät tietoa testosteronista ja sen vaikutuksesta ihmisen terveyteen / sairauksiin. Heti alussa on myös ohjeet siihen, kuinka tilaat testosteroni testipakkauksen kotimittauksia varten.

  1. Testosteronin testaus kotona
  2. Testosteronin mittaus
  3. Alhainen testosteroni: oireet ja aiheuttajat
  4. Testosteroni vajeen diagnosointi
  5. Lisäravinteet
  6. Usein kysytyt kysymykset

Testosteroni testi kotona

Quicktest:in tarjoama testosteroni testi mittaa kehosi vapaan teston määrän yksinkertaisen sylkinäytteen avulla. Se voidaan tehdä siis 100 % kotioloissa, jonka jälkeen testin tulokset lähetetään ISO-sertifioituun laboratorioon, joka toimittaa testin tulokset 8–12 päivän kuluessa.

Testin avulla saat selville, miten kehosi tuottaa testosteronia. Tulokset auttavat tunnistamaan mahdolliset poikkeamat testosteronituotannossa. Alhainen testotaso voi tuoda selityksen mm. pitkään jatkuneeseen väsymykseen, energian vähyyteen, alentuneeseen sukupuoliviettiin tai hedelmällisyysongelmiin.

Testi on sopiva myös naisille, jotka haluavat tarkastaa omat testosteronitasonsa.

Miten testi toimii?

Testosteroni testi suoritetaan seuraavalla tavalla:

  • Ota sylkinäyte testissä mukana tulevilla välineillä ennen klo 10 aamulla, kun kehon testosteronitasot ovat korkeimmillaan
  • Älä syö ennen testiä – se voi laskea pitoisuuksia jopa yli 30 %
  • Kun olet ottanut näytteen, säilö se mukana tulleiden ohjeiden mukaisesti
  • Lähetä näyte valmiiksi postimerkillä varustetussa kirjekuoressa
  • Näyte analysoidaan ISO-sertifioidussa laboratoriossa
  • Saat tuloksesi digitaalisessa muodossa analyysin valmistuttua, n. 8-12 päivän kuluessa.

Testosteroni mittaus

Testosteronin mittaus on tärkeä diagnosointityökalu, jota käytetään arvioimaan henkilön testosteronitasoja ja tunnistamaan mahdolliset hormonaaliset epätasapainot. Nykyisellään lääketiede on kehittynyt niin pitkälle, että testosteronin mittaus voidaan tehdä jo useilla eri menetelmillä. Useimmiten käytetään kuitenkinkin verinäytettä, sylkitestiä tai virtsatestiä. Kaikkein tarkin näistä on verinäyte, mutta se vaatii käyntiä lääkärin vastaanotolla.

Verinäyte otetaan yleensä kyynärvarren laskimosta aamulla, sillä testosteronitasot ovat korkeimmillaan aamulla, erityisesti noin klo 8-10 välillä. Tämän jälkeen verinäyte lähetetään laboratorioon, jossa mitataan kokonaistestosteronin määrä. Tarvittaessa voidaan mitata myös vapaan testosteronin määrä, joka on aktiivista ja vaikuttaa kehon toimintoihin.

Sylkitesti puolestaan otetaan useimmiten itsenäisesti kotona. Tässäkin testissä, näyte pyritään keräämään aamulla, ennen klo 10:00 ja tyhjään vatsaan, koska nämä tekijät vaikuttavat testosteronitasoihin. Testi on helppo ja kivuton.

Myös virtsatestillä voidaan arvioida testosteronitasoja, mutta se on harvemmin käytetty ja vähemmän tarkka kuin verikoe tai sylkitesti.

Testosteroni testi kertoo testosteronin määrän kehossa.

Alhainen testosteroni testi – tyypilliset oireet

Alhainen testosteroni, joka tunnetaan myös nimellä hypogonadismi, voi johtua sekä luonnollisista että luonnottomista syistä. Olipa kyse kummasta tahansa, alhaiset testosteronitasot voivat vaikuttaa merkittävästi sekä naisten että miesten terveyteen.  Yleisimpiä matalaan testosteroniin liittyviä oireita ovat:

  • Väsymys ja energian puute
  • Heikentynyt lihasmassa
  • Heikentynyt lihasvoima
  • Mielialan vaihtelu
  • Lisääntynyt kehon rasva, erityisesti vyötäisille
  • Hedelmällisyysongelmat
  • Luuston heikentyminen
  • Univaikeudet
  • Kuumat aallot
  • Erektiohäiriöt ja seksuaalisen halun heikentyminen.

Erityisesti miesten osalta valitettava fakta on se, että testosteronitasot laskevat luonnollisesti, kun ikävuosia alkaa tulla lisää. Suurimmalla osalla ne alkavat laskea hitaasti jo 30 vuoden iästä lähtien. Merkittävämpää laskua on kuitenkin luvassa erityisesti 40-50 vuoden iässä. Mikäli testosteronitasojen lasku alkaa tätä ennen tai se on huomattavan vahvaa, taustalla voi olla myös erinäisiä sairauksia taikka traumoja.

Ajoittain tehty testosteroni testi onkin tärkeä työkalu hormonitasapainon arvioinnissa sekä mahdollisten häiriöiden diagnosoinnissa. Se auttaa yksilöitä tunnistamaan, jos kehossa on sellaisia poikkeamia, mitkä saattavat vaatia lääketieteellistä hoitoa tai elämäntapamuutoksia.

Käydään seuraavaksi potentiaalisia syitä hieman tarkemmin läpi.

Mikä voi aiheuttaa matalan testosteronin?

Testosteroni testi kertoo yksilön testotasot erittäin tarkasti, mutta valitettavasti se ei kerro syytä epänormaaleihin lukemiin. Hyvin usein kyse on kuitenkin jostain seuraavasta:

  • Sairaudet
  • Vammat
  • Infektiot
  • Stressi
  • Masennus
  • Ylipaino
  • Lääkkeet

Sairaudet

Erityisesti tietyt krooniset sairaudet, kuten tyypin 2 diabetes, uniapnea, metabolinen oireyhtymä tai erinäiset maksan ja munuaisten sairaudet voivat vaikuttaa testosteronituotantoon negatiivisesti ja ikään katsomatta.

Miehillä, joilla on tyypin 2 diabetes, on usein alhaisemmat testosteronitasot verrattuna terveisiin miehiin. Insuliiniresistenssi ja korkeat insuliinitasot, jotka ovat tyypillisiä tyypin 2 diabetekselle, voivat vähentää kehon kykyä tuottaa testosteronia.

Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) voi aiheuttaa aivolisäkkeen toiminnan häiriöitä. Tämä puolestaan vähentää luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa, jolla on keskeinen rooli testosteronin tuotannossa. Myös kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi) voi johtaa alhaisiin vapaisiin testosteronitasoihin.

Vammat

Koska kivekset ovat pääasiallinen testosteronin tuotantopaikka miehillä, kiveksiin kohdistuva suora vamma, kuten isku, voi vaurioittaa kudoksia ja heikentää testosteronin tuotantoa. Tämä voi olla väliaikaista tai pysyvää, riippuen vamman vakavuudesta.

 

Joskus yhden tai molempien kivesten poisto joudutaan tekemään syövän (orkiektomia)  vuoksi. Tällöin testosteronituotanto vähenee merkittävästi tai loppuu kokonaan, ellei testosteronikorvaushoitoa aloiteta.

 

Myös hypotalamukseen tai aivolisäkkeeseen kohdistuva aivovamma voi olla alentuneen testosteronin taustalla. Aivolisäkkeestä erittyvä luteinisoiva hormoni (LH) stimuloi kiveksiä tuottamaan testosteronia. Jos aivovamma häiritsee tätä prosessia, testosteronitasot voivat laskea.

Infektiot

Orkiitti on kivesten tulehdus, joka voi johtua viruksista tai bakteereista. Yksi yleisimmistä syistä on sikotauti (parotiitti), joka voi aikuisiässä aiheuttaa kivesten tulehduksen. Tämä voi johtaa kivesten kudoksen vaurioitumiseen ja sitä kautta testosteronituotannon heikkenemiseen. Orkiitti voi olla yksipuolinen (vain toisessa kiveksessä) tai molemminpuolinen, ja jos tulehdus on vakava, se voi johtaa pysyvään testosteronin tuotannon heikkenemiseen.

Tämä on lisäkivestulehdus, joka voi kehittyä virtsatieinfektion, sukupuoliteitse tarttuvan taudin tai muun infektion seurauksena. Jos tulehdus leviää kiveksiin, se voi vaikuttaa testosteronin tuotantoon.

HIV-infektio voi vaikuttaa testosteronitasoihin monella tapaa. Virus voi vaikuttaa suoraan kiveksiin, aiheuttaa kroonista tulehdusta tai vahingoittaa aivolisäkettä ja hypotalamusta. Tämä voi johtaa merkittävästi alhaisiin testosteronitasoihin.

Krooniset ja vakavat infektiot, kuten tuberkuloosi tai sarkoidoosi, voivat vaikuttaa koko kehon hormonitasapainoon. Nämä infektiot voivat aiheuttaa pitkäaikaisia tulehdustiloja, jotka vaikuttavat testosteronin tuotantoon joko suoraan (vaikuttamalla kiveksiin) tai epäsuorasti (vaikuttamalla aivolisäkkeeseen tai hypotalamukseen).

Stressi

Liiallinen stressi voi merkittävästi vaikuttaa testosteronitasoihin ja siten myös yleiseen hyvinvointiin. Tila aiheuttaa ihmiselle sekä fysiologisia että psykologisia muutoksia, jotka voivat lopulta johtaa vakaviinkin hormonaalisiin epätasapainoihin.

Krooninen stressi laukaisee kehon “taistele tai pakene” -reaktion, jonka seurauksena lisämunuaiset tuottavat enemmän kortisolia, joka on kehon pääasiallinen stressihormoni. Pitkään koholla oleva kortisolitaso voi häiritä testosteronin tuotantoa, sillä kortisoli ja testosteroni kilpailevat samoista lähtöaineista. Kortisolin ylituotanto voi siis vähentää testosteronituotantoa.

Stressi voi vähentää myös hypotalamuksen toimintaa, jolla on puolestaan vaikutusta aivolisäkkeen erittämän luteinisoivan hormonin (LH) määrään. LH on välttämätön komponentti testosteronin tuotannon käynnistämiseksi kiveksissä. Kun LH-tasot laskevat, myös testosteronituotanto heikkenee.

Jossain vaiheessa krooninen stressi johtaa myös univaikeuksiin tai unettomuuteen. Riittävä ja laadukas uni on puolestaan tärkeä testosteronituotannolle, sillä suurin osa testosteronista tuotetaan yön aikana. Unen puute voi siis edelleen alentaa testosteronitasoja.

Masennus

Masennus liittyy usein muutoksiin aivojen välittäjäaineissa, kuten serotoniinissa ja dopamiinissa. Näillä kemikaaleilla on merkittävä rooli mielialan säätelyssä, jonka kautta ne voivat vaikuttaa myös hormonitoimintaan. Masennus voi häiritä mm. hypotalamuksen, aivolisäkkeen ja kivesten välistä yhteyttä, mikä saattaa johtaa testosteronituotannon heikentymiseen.

Lisäksi, masennukseen saattaa liittyä myös vähentynyt kiinnostus tai kyky harrastaa liikuntaa. Liikunta ja erityisesti voimaharjoittelu, ovat puolestaan parhaita luonnollisia tapoja, joilla on mahdollista lisätä testosteronitasoja. Kun liikunta jää vähäiseksi, tämä johtaa kasvaneeseen testosteronitasojen laskuun.

Lopulta, masennus saattaa johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen ja vähäisempään yhteydenpitoon muiden kanssa. Sosiaalinen kanssakäyminen ja terveet ihmissuhteet ovat tärkeitä mielialan ja hormonitasapainon ylläpitämiseksi. Erityisesti miesten kohdalla sosiaalinen eristäytyminen on yhdistetty alhaisempiin testosteronitasoihin

Ylipaino

Rasvakudos sisältää entsyymiä nimeltä aromataasi, joka toimii niin, että se muuttaa testosteronia estrogeeniksi – naispuoliseksi sukupuolihormoniksi. Mitä enemmän rasvakudosta on, sitä enemmän aromataasiaktiivisuutta esiintyy. Yleensä tämä johtaa ennemmin tai myöhemmin korkeampiin estrogeenitasoihin ja vastaavasti alhaisempiin testosteronitasoihin.

Suuri määrä vatsarasvaa aiheuttaa saattaa myös aiheuttaa insuliiniresistenssin, joka tarkoittaa, että keho ei reagoi kunnolla insuliiniin. Tämä voi johtaa korkeampiin insuliinitasoihin sekä verensokeriongelmiin. Insuliiniresistenssi voi myös suoraan heikentää kivesten kykyä tuottaa testosteronia

Lisäksi, rasvasolut tuottavat leptiini nimistä hormonia, joka säätelee ruokahalua ja energiatasapainoa. Korkeat leptiinitasot, jotka liittyvät ylipainoon, voivat vaikuttaa hypotalamuksen toimintaan, joka puolestaan vähentää/heikentää testosteronin tuotantoa.

Lääkkeet

Erilaiset lääkkeet voivat vaikuttaa testosteronitasoihin monin eri tavoin. Esimerkiksi glukokortikoidit, opioidi-analgeetit ja jotkut syöpälääkkeet voivat alentaa testosteronitasoja.

Glukokortikoidit ovat voimakkaita tulehdusta ehkäiseviä lääkkeitä, joita käytetään monien sairauksien, kuten autoimmuunisairauksien, astman ja allergioiden hoitoon. Ne vaikuttavat hypotalamuksen ja aivolisäkkeen kautta estäen adrenokortikotrooppisen hormonin (ACTH) tuotantoa, joka voi johtaa testosteronin tuotannon vähenemiseen.

Opioidit puolestaan sitoutuvat aivojen ja selkäytimen opioidireseptoreihin, lievittäen kipua mutta myös vaikuttaen hormonien säätelyyn. Opioidit voivat estää gonadotropiineja vapauttavan hormonin (GnRH) eritystä hypotalamuksessa, mikä vähentää luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja siten myös testosteronituotantoa kiveksissä.

Monet syöpälääkkeet vaikuttavat nopeasti jakautuviin soluihin, mutta ne voivat myös vahingoittaa kehon hormonitoimintaa. Ne voivat vahingoittaa kiveksiä ja vaikuttaa niiden kykyyn tuottaa testosteronia. Kemoterapian jälkeen voikin esiintyä testosteronituotannon heikkenemistä, mikä voi olla joko väliaikaista tai pysyvää.

Yhteenveto

Syitä matalaan testosteroni tasoon on lukuisia ja mikäli epäilet tätä omalla kohdallasi, testosteroni testi on helppo ja edullinen tapa selvittää tilanne. Joissakin tapauksissa, kun elämäntapamuutokset eivät riitä parantamaan testosteronitasoja, lääkäri saattaa suositella testosteronikorvaushoitoa.

Korvaushoito voi auttaa palauttamaan normaalit testosteronitasot sekä lievittämään alhaisen testosteronin aiheuttamia oireita. On kuitenkin tärkeää, että testosteronikorvaushoito toteutetaan lääkärin valvonnassa, koska sillä voi olla lukuisia sivuvaikutuksia, erityisesti väärinkäytettynä.

Testosteroni vaje

Jos testosteroni jää alle normaalien viitearvojen, kyseessä on testosteroni vaje. Alta löydät sekä miesten että naisten normaalit viitearvot.

Miehet

Jos testosteroni testi näyttää arvoja 300–1000 ng/dl (nanogrammaa desilitraa kohden) tai 10–35 nmol/l (nanomoolia litraa kohden) sisällä, kyseessä ovat aikuisen miehen normaalit tasot. Mikäli lukema on alle näiden arvojen, kyseessä on todennäköisesti testosteroni vaje.

Vapaan testosteronin osalta normaalit arvot ovat puolestaan n. 5-20 ng/dl (pikogrammaa desilitraa kohden)  tai 174 – 692 pmol/l (pikomoolia litraa kohden).

Naiset

Naisilla testosteronitasot ovat puolestaan huomattavasti alhaisemmat kuin miehillä. Yleensä n. 15-70 ng/dl tai 0.5 – 2.4 nmol/l, mittaustavasta riippuen. Vapaa testosteroni on puolestaan n. 0.1 – 6.4 pg/ml tai 3.5 – 22 pmol/l.

Miehillä testosteronitasot ovat korkeimmillaan nuoruusiässä ja varhaisaikuisuudessa, jonka jälkeen ne alkavat vähentyä hitaasti, noin 30 vuoden iästä lähtien, laskien 1-2 % vuodessa. Myös naisilla testosteronitasot ovat korkeimmillaan nuoruusiässä ja alkavat laskea vähitellen iän myötä, erityisesti vaihdevuosien jälkeen.

Testosteroni testi hinta

Tyypillinen kotona tehtävä testosteroni testi maksaa n. 50 €. Mikäli siis haluat varmuuden omista tasoistasi, edullisin tapa on mitata ne kotosalla.

Lääkärissä otettava verikoe on puolestaan n. 50–200 euron välillä. Kokonaistestosteronin mittaus on yleensä edullisempaa, mutta jos halutaan mitata myös vapaa testosteroni tai tehdä laajempi hormoniprofiili, hinta voi nousta.

Joissakin tapauksissa sairausvakuutus voi kattaa osan testosteronitestin kustannuksista, erityisesti jos testi tehdään lääkärin suosituksesta. On hyvä tarkistaa oma vakuutusturva ja mahdolliset korvaukset ennen testin teettämistä.

Testosteroni testi - onko lisäravinteilla vaikutusta tulokseen?

Terveellisellä ruokavaliolla ja tietyillä lisäravinteilla on merkittäviä vaikutuksia yksilön testosteronitasoihin. Toisaalta taas epäterveelliset ruokavalinnat heikentävät testotasoja merkittävästi.

Hyvät ravintoaineet testosteronille

Perusravintoaineista erityisesti proteiini ja sen riittävä saanti on tärkeää lihasmassan ylläpitämiseksi ja kehon korjausprosesseille.  Hyviä lähteitä proteiinille ovat mm. liha, kala, kananmunat, maitotuotteet, palkokasvit ja pähkinät. Mikäli et saa normaalista ravinnosta tarpeeksi proteiinia, kannattaa valita hyvä proteiinijauhe normaalien aterioiden tueksi.

Proteiinien lisäksi myös rasvat ovat tärkeitä testosteronin synteesille, sillä kolesteroli on testosteronin lähtöaine. Erityisesti tyydyttymättömät rasvahapot ovat hyödyllisiä testosteronin tuotannossa.

Hiilihydraattien merkitys on lähinnä riittävässä energiansaannissa, sillä liiallinen alikaloreilla eläminen ei ole myöskään hyväksi testotasoille pitkässä juoksussa. Muutoin hiilihydraateilla ei ole juurikaan vaikutuksia testosteronituotantoon.

Mikroravintoaineista tärkeimpiä ovat puolestaan sinkki, D-vitamiini ja magnesium.

Huonot ravintoaineet testosteronille

Korkea sokerin saanti ja jalostetut hiilihydraatit voivat puolestaan johtaa insuliiniresistenssiin ja painonnousuun. Tämä on yksi selkeä mekanismi, joka voi alentaa testosteronitasoja jopa merkittävästi.

Kannattaakin siis rajoittaa sokeripitoisten juomien, makeisten ja valkoisten jauhotuotteiden kulutusta niin paljon kuin se vain on mahdollista.

Testoboosterit

Markkinoilla on myös kattava valikoima erilaisia testoboostereita ja testosteronivalmisteita. Nämä ovat ovat lisäravinteita, joiden väitetään nostavan kehon luonnollisia testosteronitasoja. Näissä tuotteissa käytetään yleensä erilaisia yrttejä, vitamiineja, mineraaleja ja muita yhdisteitä, joiden uskotaan tukevan testosteronin tuotantoa tai sen vaikutuksia kehossa. Vaikutusmekanismit voivat vaihdella käytetyn tuotteen ja sen ainesosien mukaan. 

Testoboosterit voivat tarjota etuja joillekin ihmisille, erityisesti niille, joilla on puutoksia tietyistä ravintoaineista, kuten D-vitamiinista tai sinkistä. Kuitenkin vaikutukset ovat usein vaatimattomia ja vaihtelevia.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on testosteroni?

Testosteroni on steroidihormoni, joka kuuluu androgeeneihin eli mieshormoneihin. Vaikka sitä pidetään ensisijaisesti miehille tärkeänä hormonina, se on tärkeä myös naisille, vaikkakin pienemmissä määrin. Testosteronia tuotetaan pääasiassa miesten kiveksissä ja naisten munasarjoissa, sekä pienemmässä määrin lisämunuaisissa molemmilla sukupuolilla.

Missä testosteroni syntyy?

Miehillä suurin osa testosteronista tuotetaan kiveksissä Leydig-soluissa. Näitä soluja stimuloivat luteinisoiva hormoni (LH), joka erittyy aivolisäkkeestä. LH:n vaikutuksesta Leydig-solut tuottavat ja vapauttavat testosteronia vereen. Tämä on miehen kehon pääasiallinen testosteronin lähde.

Naisilla testosteronia tuotetaan pienemmissä määrin munasarjoissa, erityisesti munafollikkeleissa. Vaikka naisten testosteronitasot ovat huomattavasti alhaisemmat kuin miehillä, testosteroni on silti tärkeä hormoni naisten kehon toiminnassa, erityisesti seksuaalisen halun ja luuston terveyden ylläpidossa.

Kuinka nopeasti testosteroni geeli vaikuttaa?

Ensimmäiset vaikutukset alkavat tuntua muutaman päivän sisällä, mutta konkreettisemmat vaikutukset alkavat suurimmalla osalla n. 2-3 viikkoa käytön aloittamisen jälkeen. Täydet vaikutukset tulevat esiin vasta suhteellisen pitkän ajan, n. 6-12 kuukauden kuluessa.

Miten testosteroni mitataan?

Testosteronin mittaaminen tapahtuu yleensä joko sylkitestillä tai verikokeella. 

Mistä tietää, että testosteroni on alhainen?

Oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, mutta tässä ovat yleisimmät merkit, jotka voivat viitata alhaisiin testosteronitasoihin:

  • Väsymys ja energian puute
  • Heikentynyt sukupuolivietti (libido)
  • Erektiohäiriöt
  • Lihasmassan menetys ja voiman heikkeneminen
  • Lisääntynyt kehon rasva, erityisesti vatsan alueella
  • Mielialan muutokset, kuten masennus ja ärtyneisyys
  • Hedelmällisyysongelmat
  • Luuston heikkeneminen (osteoporoosi)
  • Muistiongelmat ja keskittymisvaikeudet
  • Univaikeudet, kuten unettomuus
  • Kuumat aallot ja hikoilukohtaukset
  • Alhainen itsetunto ja masennus

 

Scroll to Top