B12-vitamiini voi nopeuttaa hermovaurioista toipumista

Tiesitkö, että b12 vitamiini edistää hermovaurioiden paranemista?

B12-vitamiini voi nopeuttaa hermovaurioista toipumista

B12-vitamiini tunnetaan ennen kaikkea hermoston normaalin toiminnan ylläpitäjänä. Sen puute voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten tunnottomuutta, pistelyä, lihasheikkoutta ja jopa tasapainohäiriöitä. Viime vuosina tutkimuksissa on kuitenkin noussut esiin myös sen toipumista edistävä vaikutus hermovaurioissa.

Tutkimukset osoittavat, että erityisesti B12-vitamiinin metyylikobalamiini-muoto voi tukea hermoston palautumista vammoista. Se on osoittanut mm. erilaisia hermoja suojaavia ja uudistumista tukevia ominaisuuksia. Tässä artikkelissa voit lukea lisää siitä, miten ja kenelle siitä voi olla hyötyä.

Mikä metyylikobalamiini on ja mitä se tekee elimistössä?

Metyylikobalamiini on B12-vitamiinin aktiivinen, biologisesti käyttökelpoinen muoto, jota elimistö voi hyödyntää suoraan ilman aineenvaihdunnallista muuntamista. Se eroaa synteettisestä syanokobalamiinista, joka vaatii maksassa aktivoitumisen ennen kuin siitä on varsinaista hyötyä solujen toiminnalle.

Metyylikobalamiini osallistuu keskeisiin aineenvaihduntaprosesseihin, kuten:

  • Myeliinin muodostumiseen, joka on hermosäikeitä suojaava ja sähköistä toimintaa nopeuttava vaippa
  • Hermosolujen uusiutumiseen ja suojaukseen vaurioilta ja oksidatiiviselta stressiltä
  • Homokysteiinin pilkkoutumiseen, mikä vähentää hermostolle ja verisuonille haitallista tulehdusrasitusta

Useat tutkimukset (mm. Okada K, Tanaka H, et al. 2010) ovat osoittaneet, että metyylikobalamiini voi nopeuttaa hermoimpulssien palautumista vamman jälkeen ja edistää ääreishermoston vaurioiden paranemista. Tämän vuoksi sitä tutkitaan ja käytetään yhä enemmän osana neuropaattisten oireiden, hermopinteiden ja toipumisprosessien tukihoitoa. Tähän mennessä kliinisissä ja prekliinisissä tutkimuksissa on havaittu, että B12-vitamiini:

  • Vähentää hermosolujen tulehdusreaktioita
  • Suojaa hermokudosta hapetusstressiltä
  • Edistää vaurioituneiden hermosäikeiden uudistumista
  • Nopeuttaa toipumista esimerkiksi välilevyn pullistumasta, diabeettisesta neuropatiasta tai radikulopatiasta

Kenelle metyylikobalamiini voi olla hyödyllinen?

Metyylikobalamiinin lisäsaanti voi olla erityisen hyödyllistä seuraaville ryhmille:

  • Hermovauriosta tai hermopinteestä toipuvat, jotka kaipaavat tukea hermoston palautumiseen

  • Ikääntyneet henkilöt, joilla B12:n imeytyminen heikentyy luonnollisesti iän myötä

  • Kasvis- tai vegaaniruokavaliota noudattavat, joiden ruokavalio ei sisällä riittävästi eläinperäisiä B12-lähteitä

  • Neurologisia oireita, kuten pistelyä, tunnottomuutta tai lihasheikkoutta kokevat henkilöt, joilla saattaa olla B12-puutos taustalla.

Mistä metyylikobalamiinia saa ja mitä valmisteessa kannattaa tarkistaa?

Metyylikobalamiinia myydään useissa apteekeissa sekä verkkokaupoissa ja sitä on saatavilla helposti ilman reseptiä olevana ravintolisänä. Suurin osa kaupoissa myytävistä B12-vitamiinivalmisteista tai monivitamiineista ei kuitenkaan sisällä tätä aktiivista ja hermostolle edullista muotoa, koska “halpatuotteissa” käytetään yleensä edullisempaa syanokobalamiinia.

Onkin erittäin tärkeää tarkistaa tuoteseloste huolellisesti ja varmistaa, että valmiste sisältää nimenomaan metyylikobalamiinia. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun tavoitteena on tukea hermoston toipumista, ehkäistä puutoksen oireita tai edistää hermokudoksen uudistumista.

Paljonko metyylikobalamiinia tarvitaan?

1000 mikrogrammaa (µg) vuorokaudessa riittää useimmille, erityisesti silloin, kun ravinnosta saadaan jonkin verran B12-vitamiinia ja kyseessä on lievä tai keskivaikea hermovaurio.

Hermovaurioiden, neuropaattisten kipujen tai todetun B12-puutoksen yhteydessä käytetään usein jopa 5000 µg:n annosta vuorokaudessa, erityisesti hoidon alkuvaiheessa, jolloin halutaan tukea toipumista mahdollisimman tehokkaasti. Tämän annostason on tutkimuksissa ja kliinisessä käytännössä todettu olevan turvallinen useimmille, sillä B12 on vesiliukoinen vitamiini eikä kerry elimistöön haitallisina pitoisuuksina.

Ainoa huomio liittyy B6-vitamiinin mahdolliseen samanaikaiseen käyttöön suurina annoksina, sillä pitkäaikaisesti käytettynä erittäin korkeat B6-tasot voivat itsessään aiheuttaa neuropaattisia oireita. Siksi yhdistelmävalmisteissa kannattaa kiinnittää huomiota myös B6:n määrään.

AnnostasoKenelle sopiiHuomioitavaa
1000 µgYlläpitoon tai lievään vaurioonImeskelytabletti tai suihke toimii hyvin
3000–5000 µgHermovaurion toipumisvaiheeseenEtenkin ensimmäiset 1–3 kk leikkauksen jälkeen
>5000 µgEi yleensä tarpeen, ei lisähyötyä osoitettuEi haittaa, mutta kallis

Mitä muuta voi tehdä tukeakseen hermoston toipumista?

Hermoston toipuminen vaatii tuekseen laadukkaita rakennusaineita ja siksi terveellisellä ruokavaliolla on siinä keskeinen rooli. Jos proteiininsaanti jää vähäiseksi, niin tueksi kannattaa ottaa laadukas proteiinijauhe, joka tarjoaa elimistölle välttämättömiä aminohappoja, joita tarvitaan uusien solujen ja kudosten muodostumiseen, mukaan lukien hermosolujen tukirakenteet ja myeliinitupet. 

Erityisen tärkeitä aminohappoja ovat mm. tauriini, glutamiini ja seriini. Myös kollageeni ja sen muodostukseen tarvittavat tekijät, kuten C-vitamiini ja sinkki, tukevat hermokudoksen uusiutumista epäsuorasti.

Summa summarum, tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää:

  • Riittävästi proteiinia (noin 1,6–2,0 g / painokilo vuorokaudessa)
  • Hyviä rasvahappoja, kuten omega-3-rasvoja (esim. rasvainen kala, pellavansiemen, saksanpähkinä)
  • Tärkeitä mikroravinteita (esim. magnesium, sinkki, B-vitamiinit)
  • Värikkäitä kasviksia ja marjoja, jotka tarjoavat antioksidantteja

…luo elimistölle parhaat mahdolliset olosuhteet hermoston uusiutumiselle ja suojautumiselle lisävaurioilta.

Scroll to Top