Matkustaminen työn puolesta on parhaimmillaan avartavaa, mutta pitkässä juoksussa mukaan voi tulla myös yksinäisyyden tunteita, epävakautta ja stressiä, jotka voivat vaikuttaa henkiseen hyvinvointiimme merkittävästi.
Omasta kehosta huolehtiminen on yksi tärkeimmistä keinoista, joilla omaan pitkäaikaiseen jaksamiseen voi vaikuttaa. Jos matkatyöläinen keskittyy pitämään huolta kehostaan eli säännöllisestä liikunnasta, terveellisestä ruokavaliosta ja riittävästä unesta, niin siinä vaiheessa ollaan hyvässä alussa, mitä tulee kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
Matkatyön haasteet eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään fyysiseen väsymykseen tai aikaerorasitukseen – ne voivat vaikuttaa syvemmällä tasolla, meidän mielenterveyteemme.
Tässä blogissa, pureudumme enemmän juuri tähän puoleen, eli mielen hyvinvoinnin tukemiseen ja vahvistamiseen.
Tulevissa kappaleissa tarjoamme konkreettisia vinkkejä siihen, kuinka voimme pitää huolta henkisestä hyvinvoinnistamme matkoilla. Valmistaudu siis matkalle, joka vie meidät syvemmälle mielen hyvinvoinnin maailmaan – matkalle itsemme paremmin ymmärtämiseen ja mielelle terveellisempään matkustamiseen.
Mitä mielen hyvinvointi on?
Jotta meillä on mahdollista käsitellä mielen hyvinvointia reissutyössä, meidän tulee ihan ensiksi määritellä se, mitä mielen hyvinvointi tarkoittaa. Ei mikää helpoimmasta päästä oleva taski, mutta yritetään.
Mielen hyvinvointia voi ajatella kokonaisvaltaisena tilana, jossa tunnemme olomme tasapainoiseksi, tyytyväiseksi ja ylipäänsä kykeneväksi käsittelemään elämän eteen heittämiä haasteita ja paineita. Se ei ole pelkästään poissaoloa stressistä tai negatiivisista tunteista, vaan pikemminkin positiivisten ja terveiden mielentilojen, kuten onnellisuuden, rauhan ja tyytyväisyyden tila. Se liittyy myös vahvasti kykyymme hallita tunteita, rakentaa terveitä ihmissuhteita, selviytyä stressistä, tehdä päätöksiä ja tuntea yhteenkuuluvuutta ympäröivän maailman kanssa.
Melko monimutkainen kokonaisuus, eikä todellakaan mikään helppo rasti, vaikka ottaisi huomioon sen, että Suomi on jälleen kerran valittu maailman onnellisimmaksi maaksi.
Mitä haasteita reissutyö asettaa mielen hyvinvoinnille?
Käydään seuraavaksi läpi 4 isointa haastetta, jotka reissutyö saattaa aiheuttaa.
- Erossaolo perheestä
Matkatyöläiset viettävät usein paljon aikaa poissa kotoa sekä erossa perheestään ja ystävistään, mikä voi johtaa tunteeseen yksinäisyydestä ja erillisyydestä. Pitkäaikaisella erossaololla läheisistä on tutkitusti merkittäviä vaikutuksia mielialaan ja sosiaalisiin suhteisiin.
Pahimmillaan reissutyö saattaa aiheuttaa myös muita, vakaviakin perheen sisäisiä ongelmia, koska arkiset vastuut jäävät luonnollisesti kotiin jäävän puolison harteille. Toisinaan jopa rikkoutuneeseen parisuhteeseen asti.
- Aikaero ja epäsäännöllinen vuorokausirytmi
Matkustaminen eri aikavyöhykkeille voi johtaa unirytmin häiriintymiseen, joka puolestaan vaikuttaa unen laatuun ja määrään. Huono uni voi vaikuttaa keskittymiskykyyn, mielialaan ja yleiseen hyvinvointiin.
Jos matkustaminen tapahtuu Suomen rajojen sisällä, niin silloin aikaeroa isompi haaste on tyypillisesti epäsäännöllinen vuorokausirytmi. Klo 04.30 soiva herätyskello, kuppi kahvia ja taksilla lentokentälle / juna-asemalla lukemaan sähköposteja.
- Jatkuva muutos
Tyypillisesti matkatyö tarkoittaa myös jatkuvaa muutosta ympäristössä, aikatauluissa ja työtehtävissä. Vaikka sitä ei itselleen myöntäisi tai sitä ei edes välttämättä huomaisi, tämä epävakaus voi aiheuttaa stressiä, mikäli reissuja ei suunnittelua riittävällä tarkkuudella.
- Liikunnan- ja terveellisen ravinnon puute
Tätä käsiteltiin jo isosti edellisestä blogissamme, eli kellekkään on tuskin epäselvää, että liikunnalla ja terveellisellä ravinnolla on iso vaikutus myös psyykkisen hyvinvoinnin kehittymiseen. Tästä on myös vahvaa tutkimusnäyttöä ja moni suomalainen järjestö onkin ottanut aiheen sydämenasiakseen (lue vaikka UKK-instituutin kirjoitus aiheesta).
9 Vinkkiä, joilla maksimoit mielen hyvinvoinnin työreissuilla
Jotta kirjoitus ei muutu liian negatiiviseksi niin käydään seuraavaksi läpi käytännön vinkit, joilla omaa henkistä hyvinvointia on mahdollista parantaa.
1. Säännöllinen liikunta (ja kehonhuolto!)
Yllätys yllätys. Yritä aina löytää aikaa liikkua, oli se sitten hotellin kuntosalilla, kävelylenkki paikallisessa puistossa tai jooga hotellihuoneessa.
Mikäli vain mahdollista toteuttaa, niin sekä aktiivinen- että passiivinen kehonhuolto ovat myös aivan loistavia lisiä työreissujen yhteyteen. Yksi syy, jonka vuoksi allekirjoittanut yöpyy aina Helsinkiin matkatessaan Valo Hotellissa, on se, että se tarjoaa erinomaisen ratkaisun jopa kehonhuollon osalta. Yhdessä hotellihuoneessa työskentelee Flexuksen ammattihieroja ja kattoterassilta löydät upeat spa-tilat.
2. Riittävä uni:
Tästä kirjoiteltiin jo edellisessä postauksessa pitkät pätkät, mutta kertauksesta on tuskin haittaa. Pyri siis ylläpitämään säännöllistä unirytmiä ja nuku 7-9 tuntia yössä, vaikka matkustaisit eri aikavyöhykkeille.
Tarvittaessa kannattaa turvautua koviin keinoihin eli unimaskin, korvatulppien ja melatoniinin hyödyntämiseen.
3. Rentoutumisen Harjoittaminen:
Eri ihmisille toimivat tyypillisesti hyvin erilaiset rentoutumismenetelmät. Siinä missä toinen nauttii meditaatiosta tai syvähengitysharjoituksista, toinen saattaa kokea ne liian yksinäiseksi toiminnaksi ja nauttii ennemmin ohjatusta joogasta.
Oli kyse sitten meditaatiosta, joogasta tai äänikirjojen kuuntelusta, pääasia on kuitenkin se, että jokaisella löytyy toimivat työkalut omien stressitasojen laskemiseksi, pitkien työpäivien päätteeksi.
Allekirjoittaneelle parhaiten toimiva konsti löytyy hieronta + höyrysauna -kombinaatiosta.
4. Yhteydenpito kotiin:
Pidä aktiivisesti ja säännöllisesti yhteyttä perheenjäseniisi, joko puhelimitse tai videopuhelujen avulla. Mikäli sinä olet se, joka soittaa puolisolleen työpäivän päätteeksi ja kysyy, että kuinka päivä on sujunut ja voinko jotenkin auttaa häntä etäältä, niin siitä ei ole varmasti haittaa yhteyden säilyttämisen kannalta.
5. Ruokavalio:
Työmatkaruokailun pyhä kolminaisuus on seuraava: vältä liiallista kahvin juontia, älä kuluta alkoholia ja pyri syömään säännöllisesti ja monipuolisia aterioita.
Mikäli normaalien aterioiden syönti ei onnistu, niin kanna aina mukanasi terveellisiä välipaloja, kuten pähkinöitä ja hedelmiä – välttääksesi epäterveellisiä välipaloja.
6. Työn ja vapaa-ajan tasapaino:
Tiedän kokemuksesta, että matkoilla ajan haluaa käyttää “hyödyksi” ja päivät venyvät helposti 12-tunnin mittaisiksi kokonaisuuksiksi. Tämä polttaa kuitenkin kynttilää molemmista päistä ja vaikka houkutus olisi suuri, niin pyri pitämään kiinni säännöllisestä työajasta.
Anna aikaa myös itsellesi ja omille harrastuksillesi. Suunnittele etukäteen, että milloin työskentelet ja milloin rentoudut, vältä houkutuksia ja pidä tästä aikataulusta mahdollisimman hyvin kiinni.
7. Uusien asioiden kokeileminen:
Jos olet kulttuuri-ihminen niin hyödynnä matkatyötä loistavana tilaisuutena kokeilla uusia asioita ja harrastuksia. Tutustu paikallisiin nähtävyyksiin ja kulttuuriin.
8. Ajanhallinta:
Suunnittele järkevä aikataulu hyvissä ajoin ennen reissuun lähtöä. Selvitä missä voit syödä vai pakkaatko mukaan välipaloja, varaa aika hierojalle, jne.
Valitsemalla omaa hyvinvointiasi tukevia aktiviteettejä sekä suunnittelemalla niiden aikataulutusta etukäteen, voit taatusti vähentää stressiä ja varmistaa sen, että sinulla on aikaa sekä työlle että levolle.
9. Majoitus
Valitse sellainen majoitus, joka tarjoaa unen sekä lepäämisen lisäksi hyvät puitteet myös mahdollisimman moneen muuhun hyvinvointiin vaikuttavaan asiaan kuten liikuntaan, rentoutumiseen, terveelliseen ruokavalioon sekä kehon- ja mielen huoltoon. Jos nuo ovat kunnossa, niin ainoa asia jonka eteen joudut näkemään ylimääräistä vaivaa, on yhteydenpito kotiväen suuntaan.