Kotikuntosali - 3 vaihtoehtoa, jotka sopivat erilaisiin budjetteihin
Oma kotikuntosali säästää sekä aikaa että tarjoaa vapauden harjoitella silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Monipuolisen kotikuntosalin rakentaminen vaatii kuitenkin jonkin verran osaamista, minkä vuoksi halusimme tarjota lukijoillemme asiantuntevaa apua.
Tältä sivulta löydät kolme erilaista vaihtoehtoa ja kolme eri budjettiluokkaa, joilla rakennat toimivan kotikuntosalin omiin tarpeisiisi. Kerromme myös, miksi olemme valinneet tietyt välineet ja annamme vinkit parhaiden tuotteiden valintaan.
Kotikuntosalin välineet - Näin rakennat monipuolisen treeniympäristön kotiisi
Hyvin suunniteltu kotikuntosali mahdollistaa koko kehon monipuolisen treenaaminen – sisältäen sekä voimaharjoittelu että cardio. Useimmiten tilaa on kuitenkin rajallisesti, joten välineiden valinnassa kannattaa suositella mahdollisimman monikäyttöisiä vaihtoehtoja.
Olen ollut töissä kuntoiluvälineitä valmistavassa yrityksessä, jonka myötä olen päässyt testaamaan satoja erilaisia laitteita. Minulle onkin kertynyt poikkeuksellisen hyvä näkemys, jonka avulla saan arvosteltua tuotteet realistisesti, niiden hinta-laatusuhteen sekä kestävyyden ja käyttömukavuuden perusteella.
Käydään seuraavaksi läpi ne välineet, joita suosittelemme lähtökohtaisesti jokaiselle kotisalille budjetista riippumatta. Suosituksemme mukaiselle kotikuntosalisetille tulee hinnaksi reilusti alle 2000 €.
Kyykkyhäkki tai voimateline
Kotikuntosali ilman kyykkyhäkkiä tai voimatelinettä on kuin keittiö ilman jääkaappia. Tämän välineen tulisi nimittäin olla jokaisen kotikuntosalin kulmakivi, koska se mahdollistaa kaikki isot perusliikkeet kuten kyykyt, penkkipunnerrukset, leuanvedon ja maastavedot – turvallisesti toteutettuna.
Kyykkyhäkki on näistä kahdesta se lähtökohtaisesti turvallisempi vaihtoehto, mutta voimateline vie puolestaan hieman vähemmän tilaa. Meidän suosituksemme peruskäyttäjille tähän tarkoitukseen on React Power kyykkyräkki, koska se on ylivoimaisesti kustannustehokkain vaihtoehto. Lisäksi 204 cm -korkuisena, se mahtuu myös ongelmitta useimpiin tiloihin täysin ongelmitta. Korkeammissa kyykkyräkeissä ja voimatelineissä ongelmana on se, että vähintään leuanveto tulee olemaan hyvin haastavaa.
Vaihtoehtoinen cardiolaite
Eli useimmiten kuntopyörä, juoksumatto tai soutulaite, oman mieltymyksen mukaisesti valittuna. Nämä ovat nimittäin parhaita kestävyys- ja cardiotreenin toteutukseen kotona, koska ne soveltuvat niin lämmittelyyn, pitkäkestoisiin ja rauhallisiin aerobisiin kuin tehokkaisiin intervalliharjoituksiinkin.
Cardiolaite kannattaa valita aina omien harjoitusmieltymyksien mukaisesti, mutta meidän ehdotuksemme on yleensä kuntopyörä ja siitä yksinkertaisesta syystä, että se vie kaikista vähiten tilaa. Peruskäyttöön suosittelemme yleensä React Core 600 hankintaa, koska se on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen vaihtoehto lähes kaikille.
Mikäli kuitenkin kaipaat vielä lisävaihtoehtoja cardiolaitteisiin, niin suosittelen lukemaan aiemmat vertailumme ja valitsemaan haluamasi cardiolaitteen niiden pohjalta:
Hyvä levytanko
Levytanko on treenien perusväline, jonka avulla saat treenaattua koko vartalon tehokkaasti. Levytangolla treenaaminen kehittää monipuolisesti lihasvoimaa, tasapainoa ja kehonhallintaa ja siksi se kuuluu jokaisen kotikuntosalin välineistöön. Sen avulla onnistuvat niin perinteiset voimaliikkeet kuten kyykyt, maastavedot ja penkkipunnerrukset, kuin myös monet apuliikkeet ja räjähtävät voimaharjoitukset.
Edullisimmillaan levytangon saa hankittua parilla satasella, mutta vaihtoehtoja on aina useamman tuhat euroa maksavaan Eleikon painonnostotankoon asti. Kotikuntosalille suosittelemme Coren sarjaa, johon kuuluu levytangon lisäksi myös 80 kilon Bumber-painosarja, joka sisältää 2x20kg, 2x15kg ja 2x5kg levypainot. Tämä riittää suurimmalle osalle alkuun pääsemiseksi ja halutessaan jokainen voi tilata mukaan vielä tarvitsemansa määrän levypainoja. Ja nimenomaan Bumber-painoja!
Säädettävät käsipainot
Käsipainot monipuolistavat treenimahdollisuuksia merkittävästi ja ne tuovat myös hyvän vaihtoehdon levytangolle. Säädettävyys on myös erinomainen ominaisuus, sillä se säästää huomattavan määrän tilaa, jos kotikuntosalin koko on rajoittava tekijä.
Säädettävissä käsipainoissa ei kannata kuitenkaan säästellä, sillä lähes mikään ei ole yhtä ärsyttävää, kuin huonosti kiinni pysyvän mutterin jatkuva rullaaminen. Tähän tarkoitukseen suosittelemmekin hankkimaan Coren 2x25kg käsipainopaketin, joka on käyttömukavuudeltaan aivan ylivoimainen.
Säädettävä kuntopenkki
Tasapenkkikin voi olla monelle ihan hyvä valinta, mutta säädettävä penkki monipuolistaa liikevalikoimaa huomattavasti siihen verrattuna. Sen avulla saat tehtyä punnerrukset, soutuliikkeet ja tukiliikkeet useista eri kulmista, joka tuo treeneihin valtavasti lisää monipuolisuutta. Hintaeroakin on usein vain muutamia kymppejä, joten tässä vaiheessa ei oikeasti kannata pihistellä muutamien eurojen takia.
Meidän valintamme säädettäväksi kuntopenkiksi on Core 1500 vinopenkki. Se on n. 70 € kalliimpi kuin halvin malli, mutta huomattavasti tukevampi ja ylimääräisen rahan panostaminen on erittäin perusteltua.
Lisävinkit:
Halutessasi voit hankkia kotikuntosalillesi myös valikoiman erilaisia kuminauhoja, kahvakuulia ja lattiasuojamatto. Nämä tuovat vaihtelua treeneihin, mutta ne vievät vain vähän tilaa ja ovat suhteellisen edullisia. Muut tuotteista ovat valinnaisia, mutta suojamatto on puolestaan välttämätön sekä turvallisuuden että lattian suojelun näkökulmasta. Erityisesti kyykkyhäkkin yhteydessä. Alempana näet muutamia suosituksiamme tuotteista, joita voi olla hyvä hankkia yllä olevien tuotteiden tilauksen yhteydessä.
Kotikuntosali laitteet
Kun kotikuntosalin laitteita valitsee omien tavoitteiden ja käytettävissä olevan tilan mukaan, saa harjoittelusta tehokasta, monipuolista ja motivoivaa. Lisäksi laadukkaat laitteet kestävät käytössä pitkään ja tukevat kehitystäsi kaikissa treenivaiheissa.
Yllä olevassa kappaleessa listasimme ns. kotikuntosalin “välttämättömyydet”, mutta niiden lisäksi myös seuraavat kotikuntosali-laitteet ovat hyviä valintoja, jos tila ja budjetti vain riittävät.
Taljalaite
Taljalaite on loistava lisä niille, jotka haluavat treenata ylävartalon lihaksia laajasti ja turvallisesti. Se tuo kotikuntosalille huomattavasti lisää monipuolisuutta, sillä sen avulla voidaan tehdä todella paljon erilaisia veto- ja soutuliikkeitä, punnerruksia, hartioita sekä ojentaja- ja hauislihaksia.
Taljalaite on kuitenkin jo huomattavasti isompi investointi, sillä se maksaa jo helposti enemmän kuin edellä mainitut tuotteet yhteensä. Hinnassa ei kannata kuitenkaan pihistellä, sillä näiden laitteiden osalta halvalla ei saa hyvää. Ristitaljassa kannattaa ottaa huomioon myös se, että sen avulla voi harjoittaa aivan koko kehoa.
Meidän suosituksemme on Body-Solid Premium GFT100 -sarjan ristitalja. Sitä on saatavilla mm. suomalaisen kuntokaupan valikoimasta reilun 3000 euron hintaan.
kotikuntokeskus
Mikäli taljalaite ei sovi omaan budjettiin, niin toinen vaihtoehto on kotikuntokeskus eli monitoimilaite. Sen avulla voit tehdä useita eri liikkeitä, kuten ylätaljaa, alataljaa, rintaprässiä ja jalkaliikkeitä yhdellä ja samalla laitteella. Tämä säästää tilaa ja sopii erityisesti pienempiin tiloihin.
On kuitenkin hyvä huomioida, että kotikuntokeskus ei yllä monipuolisuutensa osalta taljalaitteen tasolle, mutta toisesta näkökulmasta, se on kuitenkin merkittävästi halvempi.
Kotikuntosali pienellä budjetilla
Kuten aiemmissa osioissa on toivottavasti käynyt selväksi, kotikuntosalin rakentaminen ei vaadi suuria investointeja, vaan jo pienellä budjetilla on mahdollista koota tehokas ja monipuolinen treenipaikka kotiin. Tärkeintä on valita sellaisia välineitä, jotka mahdollistavat mahdollisimman monta eri harjoitetta sekä koko kehon treenaamisen.
Hyvä ja edullinen kotikuntosalin peruskokoonpano löytyy jo artikkelin alkupuolella ehdottamastamme kokonaisuudesta, jonka saa hankittua reilusti alle 2000 eurolla. Tähän kuuluu kaikki tärkeimmät välineet, joilla pääset alkuun tehokkaasti:
Kyykkyräkki: Monipuolinen ja turvallinen väline isoihin perusliikkeisiin.
Levytanko ja painot: Mahdollistavat monipuolisen voimaharjoittelun ja progressiivisen kuormituksen.
Säädettävät käsipainot: Tilaa säästävä ratkaisu, jolla pystyt tekemään laajasti eri liikkeitä koko keholle.
Säädettävä penkki: Mahdollistaa punnerrukset ja erilaiset vetoliikkeet useista kulmista.
Cardiolaite: Edullinen kuntopyörä, juoksumatto tai soutulaite tuo vaihtelua treeniin ja tukee kestävyysharjoittelua
Mikäli haluat säästää hankinnoissa vieläkin enemmän, niin:
- Hoida Cardio-treenit ulkona
- Hanki välineet käytettynä, esimerkiksi nettikirppiksiltä tai kuntosalien poistomyynneistä.
- Suosi monikäyttöisiä välineitä – käsipainoilla, levytangolla ja penkillä saat kattavan liikevalikoiman.
Aloita pienemmällä kokonaisuudella ja laajenna kotikuntosalia myöhemmin tarpeen ja budjetin mukaan.
Kotikuntosali keskikokoisella budjetilla
Kun käytettävissä on hieman enemmän rahaa, kotikuntosalin varustelua voi viedä askelta pidemmälle niin laadussa kuin monipuolisuudessakin. Keskikokoisella budjetilla (noin 3000–6000 euroa) voit panostaa parempiin välineisiin, kasvattaa liikevalikoimaa ja tehdä harjoittelusta entistäkin mukavampaa.
Tähän budjettiluokkaan suosittelemme erityisesti:
Korkealaatuinen kyykkyräkki: Vakaampi rakenne, useampia säätömahdollisuuksia ja turvallisuusvarmistimet mahdollistavat kovemman treenin ja pitkän käyttöiän.
Levytankosarja ja käsipainot: Keskihintaluokassa voit panostaa laajempaan valikoimaan levyjä ja käsipainoja, jolloin kuormitusta on helppo säädellä omien tavoitteiden mukaan.
Säädettävä penkki: Parempi säädettävyys ja tukeva rakenne mahdollistavat laajemman liikepatteriston sekä mukavamman harjoittelun.
Cardiolaite Tällä budjetilla voit valita kalliimman ja monipuolisemman cardiolaitteen, jossa on enemmän ohjelmia ja parempi käyttömukavuus.
Lisävarusteet: Tämä budjetti voi riittää myös esimerkiksi taljalaitteeseen, joka tuo treeneihin jo huomattavasti lisää liikevariaatioita.
Pienvälineet: Kahvakuulat, kuminauhat, TRX-tyyliset ripustettavat harjoitusvälineet sekä erilaiset liikkuvuus- ja lihashuoltovälineet tuovat lisää vaihtelua treeniin.
Kotikuntosali isolla budjetilla
Jos käytettävissä on vieläkin isompi budjetti, esim. 6000 – 15000 €, niin voit rakentaa kotikuntosalin, joka vastaa jo melkein kaupallisten salien varustelua ja käyttömukavuutta. Isommalla panostuksella jokainen yksityiskohta laitteista lattiamateriaaleihin ja varusteista treenimukavuuteen on mahdollista viedä aivan uudelle tasolle.
Ison budjetin kotikuntosalissa voit huomioida esimerkiksi seuraavat varusteet ja ratkaisut:
Ammattitason kyykkyräkki tai voimateline: Erittäin tukeva ja monipuolisilla lisävarusteilla varustettu räkki, johon voi yhdistää esimerkiksi dippikahvat, leuanvetotangot ja turvaraudat. Usein näissä on mahdollisuus laajentaa kokonaisuutta myös tulevaisuudessa.
Kilpatason levytanko ja levypainot: Laadukkaat, kilpailutasoiset tangot ja painot takaavat parhaan mahdollisen treenituntuman sekä turvallisuuden, myös kovassa käytössä.
Useita cardiolaitteita: Voit valita kotiisi sekä juoksumaton, laadukkaan crosstrainerin, soutulaitteen että kuntopyöränkin – näin jokainen perheenjäsenesi löytää mieleisensä vaihtoehdon ja voit tehdä myös aiempaa monipuolisempaa kestävyysharjoittelua
Laadukas taljalaite: Jonka avulla teet laajan kirjon sekä ylä- että alavartalon liikkeitä. Laadukkaat taljalaitteet ovat turvallisia, helppokäyttöisiä ja äärettömän monipuolisia
Erikoislaitteet: Jos tilaa ja budjettia riittää, voit lisätä esimerkiksi jalkaprässin, hack squat -laitteen, pohjelaitteen tai vaikka smith-laitteen, jolloin saat todella kaupallisen salin tuntua omaan kotiin
Lattiaratkaisut ja pehmusteet: Panosta laadukkaisiin lattiasuojamattoihin, painonnostoalustaan ja kestäviin materiaaleihin – näin varmistat sekä laitteiden kestävyyden että kodin lattioiden säilymisen hyväkuntoisina.
Treenimukavuudet: Suunnittele tila niin, että siellä on hyvä ilmanvaihto, riittävä valaistus, suuret peilit ja toimivat säilytysratkaisut. Voit myös lisätä esimerkiksi äänentoistojärjestelmän tai jääkaapin palautusjuomia varten.
Kotikuntosalin matto- ja lattiavaihtoehdot
Kuntosalilaitteet, vapaat painot ja toistuvat liikkeet voivat nopeasti vaurioittaa kotisi lattiaa. Oikeanlainen lattia ja matto ovat kotikuntosalin tärkeimpiä, mutta usein aliarvostettuja hankintoja. Hyvä lattiaratkaisu suojaa kotisi pintoja, vaimentaa ääntä ja tekee harjoittelusta turvallisempaa ja mukavampaa.
Suositut vaihtoehdot kotikuntosalin lattialle:
Kuntosalimatot (kumimatto): Paksut kumimatot ovat kestävin ja suosituin vaihtoehto. Ne vaimentavat tehokkaasti ääntä ja iskuja sekä suojaavat lattiaa. Kumimatot sopivat erityisesti tiloihin, joissa käytetään paljon vapaita painoja.
Palamatot: Helposti asennettavat ja tarvittaessa siirrettävät palamatot ovat erinomainen valinta, kun haluat joustavuutta. Ne ovat usein edullisia ja niitä saa useissa eri paksuuksissa.
- Painonnostoalusta: Mikäli nostat isoja painoja tai harrastat olympianostoja, kannattaa harkita erityistä painonnostoalustaa. Se suojaa tehokkaasti sekä lattiaa että välineitä, vaimentaa iskuja ja ehkäisee melua. Alusta voidaan toteuttaa joko valmiina tuotteena tai rakentamalla se itse esimerkiksi kumimatosta ja vanerilevyistä.
Treenialustat ja jumppamatot: Erityisesti kehonpainoharjoitteluun, venyttelyyn ja pilatekseen kevyet jumppamatot riittävät hyvin. Ne eivät kuitenkaan suojaa lattiaa raskaammilta painoilta.
Yksi vaihtoehto on tietenkin se, että hankkii sellaisen kyykkyräkin, jossa painonnostoalusta kuuluu jo pakettiin. Yksi erinomainen vaihtoehto tähän on Dinox Power Rack -painonnostoalustalla.
Kotikuntosalin rakentaminen itse - alusta alkaen
Kotikuntosalin rakentaminen itse tarjoaa mahdollisuuden suunnitella treenitila täysin omien tarpeiden ja budjetin mukaan. Kun rakennat salin itse, säästät usein rahaa ja varmistat, että tila palvelee juuri sinun harjoittelutavoitteitasi. Onnistunut lopputulos edellyttää kuitenkin huolellista suunnittelua ja muutaman tärkeän seikan huomioimista.
Suunnittele tila huolellisesti
Aloita miettimällä, millaista harjoittelua aiot pääasiassa tehdä – keskitytkö voimaharjoitteluun, cardioon vai monipuoliseen treeniin? Valitse paikka, jossa on riittävästi tilaa sekä välineille että liikkumiselle. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi autotalli, varasto, kellari tai ylimääräinen huone.
Panosta lattiasuojaan
Kuten aiemmin sivulla on mainittu, lattian suojaus on tärkeää erityisesti vapailla painoilla treenatessa. Kumimatot, palamatot tai painonnostoalusta suojaavat lattiaa, vähentävät melua ja parantavat turvallisuutta.
Hanki olennaisimmat välineet
Kokoa kotikuntosalin perussetti budjetin ja tavoitteiden mukaan. Yleisimmät ja tärkeimmät välineet ovat:
Kyykkyräkki (tai voimateline)
Levytanko ja painot
Säädettävä penkki
Käsipainot
Cardiolaite (esim. kuntopyörä, juoksumatto)
Voit laajentaa salia myöhemmin esim. taljalaitteella, leuanvetotelineellä tai kotikuntokeskuksella, kun tilaa ja budjettia riittää.
Rakenna salista viihtyisä
Muista myös käytännölliset yksityiskohdat: hyvä valaistus, peilit, kaiuttimet, säilytysratkaisut ja mahdollisuuksien mukaan ilmanvaihto lisäävät viihtyisyyttä ja tukevat säännöllistä harjoittelua.
Hyödynnä kierrätystä ja käytettyjä välineitä
Laadukkaat kuntosalilaitteet kestävät käytössä vuosia, joten käytettynä ostaminen voi olla järkevä tapa säästää kustannuksissa. Netin kauppapaikoilta ja kuntosalien vaihto-/poistomyynneistä löytyy usein hyviä vaihtoehtoja.
Usein kysytyt kysymykset
Mikä olisi hyvä matto kotikuntosaliin?
Kotikuntosalille paras matto on paksu, kulutusta kestävä kumimatto tai helposti asennettava palamatto. Kumimatto vaimentaa tehokkaasti iskuja ja ääntä sekä suojaa lattiaa erityisesti painoharjoittelussa. Palamatot sopivat hyvin myös pienempiin tiloihin ja niitä voi helposti lisätä tarpeen mukaan. Jos nostat raskaita painoja, painonnostoalusta on paras valinta suojaamaan lattiaa ja laitteita.
Mitä laitteita kotikuntosalille kannattaa hankkia?
Kotikuntosalin perusvälineisiin kuuluvat yleensä:
Kyykkyräkki tai voimateline
Levytanko ja painot
Säädettävä penkki
Käsipainot
Cardiolaite (esim. kuntopyörä, juoksumatto tai crosstrainer)
Näillä välineillä onnistuu monipuolinen koko kehon harjoittelu. Lisävarusteina voit harkita taljalaitetta, kotikuntokeskusta, leuanvetotankoa ja dippitelineitä.
Kuinka paljon tilaa kotikuntosali vaatii?
Toimivan kotikuntosalin voi rakentaa jo noin 6–8 neliömetrin tilaan, jos keskityt perusvälineisiin. Jos haluat mukaan useampia laitteita, cardiolaitteita tai laajemman treenipisteen, tilaa kannattaa varata 10–15 m².
Miten säästää kotikuntosalin hankinnoissa?
Voit säästää merkittävästi ostamalla välineitä käytettynä esimerkiksi nettikirppiksiltä, kuntosalien poistomyynneistä tai tarjouskampanjoista. Monikäyttöiset välineet, kuten säädettävät käsipainot ja penkki, mahdollistavat laajan liikevalikoiman pienellä budjetilla.
Onko kotikuntosalin rakentaminen kannattavaa?
Kyllä, kotikuntosalin rakentaminen maksaa usein itsensä takaisin säästyneinä salimaksuina ja ajankäytön helppoutena. Lisäksi voit räätälöidä treenipisteen täysin omien tarpeidesi mukaan ja treenata silloin kun sinulle parhaiten sopii.