Työmatkustaminen ja työhyvinvointi – Vinkkejä Helsinkiin matkustaville

Uusi artikkeli: Työmatkustaminen ja hyvinvointi

Omasta itsestä huolehtiminen on arkisen jaksamisen tärkeimpiä kulmakiviä. Jos yöt nukutaan huonosti, terveellisestä ravinnosta ei pidetä kiinni, fyysisesti kuormittava liikunta loistaa poissaolollaan ja arki on täynnä pitkiä sekä stressaavia työpäiviä – katastrofin ainekset ovat kasassa nopeammin kuin ehdit sanoa “burnout”.

Pääasiassa yhdellä paikkakunnalla työnsä tekevien henkilöiden osalta tilanne on yleensä suhteellisen hyvällä tolalla. Jos tilanne on puolestaan se, että asut maalla ja työsi sisältää paljon matkustamista, esim. PK-seudun suunnalle, olet niin sanottua “riskiryhmää”.

Allekirjoittanut tietää mistä puhuu, sillä matkustan Oulu Helsinki väliä vähintään kerran kuukaudessa, mutta kiireisinä syksyn- ja kevään sesonkeina pääkaupunkiseudulla vierähtää helposti 5-10 yötä jokaisen kuukauden aikana. Kokemuksesta voin kertoa, että yhden päivän aikana vedetyn + kahden tunnin metro-, ratikka- ja bussiseikkailujen sekä kuuden asiakaspalaverin jälkeen salitreeni tai kreikkalainen salaatti eivät välttämättä ole ne ensimmäiset vaihtoehdot mielessä, kun päivä on vihdoin pulkassa.

Monella aktiivisesti työmatkustavalla olennainen kysymys onkin seuraava: kuinka työmatkustaminen ja hyvinvointi saadaan yhdistettyä?

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on vastata juurikin tuohon kysymykseen. Seuraavissa kappaleissa käydään läpi: 

  1. Syyt joiden vuoksi hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta myös työmatkan aikana?
  2. Konkreettiset askeleet, joilla hyvinvointi mahdollistetaan työmatkojen aikana
  3. Erilaiset majoitusvaihtoehdot Helsingissä paljon matkaaville
  4. Muistilista hyvinvoinnista kiinnostuneille työmatkaajille

Miksi hyvinvointi on tärkeää työmatkalla?

Työmatkustus ja hupimatkustus ovat kuin maanantaiaamun kahvi ja perjantai-illan cocktail. Kumpikaan ei kykene korvaamaan toista, mutta kumpikin tuntuu sopivan juuri oikeaan hetkeen.

Lomalla nukutaan pitkään, syödään myöhäinen aamupala ja juodaan illalla muutama lasillinen kuohuvaa, samalla silmäillen aaltojen taakse laskeutuvaa aurinkoa. Ei ole tiukkaa aikataulua ja päästään palautumaan rankasta arjesta.

Työmatkustaminen on puolestaan hupimatkustamisen vastakohta. Sen ainoa tarkoitus on lähtökohtaisesti yrityksen tuloksentekokyvyn optimointi, joka tehdään työntekijän yksilösuoriutumisen avulla. Ainoa tapa, jolla oma suorituskyky saadaan maksimaaliselle tasolle, pitää sisällään myös omasta hyvinvoinnista huolehtimisen. 

Jos päivät suhataan ympäriinsä kahvin sekä sikareiden voimalla ja illalla vedetään keskiolutta änäriä pelaten, voit olla varma, että ennemmin tai myöhemmin kynttilä tulee palamaan molemmista päistä. Jotta asia on varmasti selvä, niin toistetaaan se vielä kerran: homma toimii vain ja ainoastaan siihen saakka, kunnes kynttilässä (kehossa ja mielessä) ei ole enää mitään jäljellä poltettavaksi. Seuraavana vuorossa on poikkeuksellisen ärhäkkä burnout, avio- tai asumusero ja muita varsin ikäviä sivuvaikutuksia.

Käydään seuraavassa kappaleessa tarkemmin läpi sitä, että kuinka omasta hyvinvoinnista huolehtiminen hoituu ihan käytännön tasolla ja miten burnout on mahdollista välttää.

Miten hyvinvointia voi edistää työmatkalla?

Okei, otetaan muutama askel taaksepäin ja lähdetään miettimään vaihtoehtoista ratkaisua “kynttilän polttamiselle.” Usko tai älä, hyvinvointi työmatkalla ei vaadi sen ihmeempää suoritusta kuin hyvinvointi normaalissakaan työarjessa. 

Vaikka änärin, keskioluen, kahvin ja sikarien vaihtaminen aktiiviseen ja terveelliseen arkeen voi kuulostaa alkuun ylitsepääsemättömältä, se ei missään nimessä ole sitä. Menestyksen resepti on loppupeleissä varsin yksinkertainen ja tärkeimmät elementit ovat seuraavat:

Nuku riittävästi 

7-8 Tuntia per yö on aivan bare minimum, ellet ole Nikola Tesla tai osa sitä onnellista yhtä prosenttia, joille 4 tuntia yössä on riittävä määrä unta. Ainakin, jos lukuisia aiheesta tehtyjä tutkimuksia on uskominen. Kyllä, tämä tarkoittaa sitä, että 99% väestöstä tarvitsee 7-8 tuntia hyvää ja laadukasta unta, jokaikinen yö.

Jotta onnistut:

  • Valitse hyvää unta edistävä ja rauhallinen majapaikka
  • Noudata unirytmiä, josta myös pidetään kiinni – oltiin reissussa tai kotona
  • Vältä sinistä valoa ennen uniaikaa (läppärit ja puhelimet pois sängystä)

Syö terveellisesti ja monipuolisesti

Gluteeniton aamupala
Gluteeniton aamupala VALO Hotel & Workissä

Kehon oikeanlainen toiminta vaatii sen, että päivittäisistä aterioista saadaan riittävä määrä kaloreita, jotka koostuvat sopivasta määrästä elintärkeitä mikro- ja makroravinteita. Karkeasti yleistäen, 35-vuotias, 170cm pituinen ja 68kg painava nainen tarvitsee jokaisena päivänä n. 2000 kaloria, joista vähintään 75 grammaa hyvistä rasvoista, 120 grammaa proteiineista ja loput hiilihydraateista. 

Olennaista olisi, että aterioilla on myös riittävä määrä kasviksia, hedelmiä sekä pähkinöitä ja siemeniä, joilla varmistetaan myös riittävä hivenaineiden ja vitamiinien saanti. Jos kaipaat apua oman kalorijakaumasi laskemisessa, tsekkaa ilmainen kalorilaskuri.

Jotta onnistut:

  • Tarvitset ravitsevan aamiaisen (varmista, että energiatasosi ovat hyvällä tasolla, kun lähdet asiakkaiden luokse)
  • Hanki hätäeväät, sillä harmillisen usein tulee tilanteita, joissa lounaalle ei vain ehdi. Hyviä vaihtoehtoja ovat mm. Pähkinät ja hedelmät (varmista, että näitä löytyy aina repusta!)
  • Noudata säännöllistä ruokarytmiä (varmista, että saat lisäenergiaa elimistöösi vähintään 4 tunnin välein)
  • Tähtää yhteen rauhalliseen ateriaan jokaisena päivänä (joko lounas tai vaihtoehtoisesti päivällinen / illallinen, mikäli työpäivä menee ns. “pitkäksi”)

Harrasta aerobista- sekä kaikkia kehon lihaksia kuormittavaa liikuntaa

Amerikan sydänjärjestön suositus on tyhjentävä: jokainen ihminen tarvitsee vähintään 150 minuuttia kohtuullisen rasittavaa aerobista liikuntaa jokaisena viikkona, höystettynä kahdella, koko kehon lihaksistoa tasaisesti kuormittavalla harjoituksella. 

Suositus voi kuulostaa äkkiseltään paljolta, mutta se on loppupeleissä huomattavan vaivatonta, jos aerobinen liikunta on mahdollista yhdistää päivän aikaisiin siirtymiin. 150 minuuttia aerobista liikuntaa täyttyy nimittäin jo sillä, että päivän aikana kävellään 15 minuuttia töihin mennessä ja 15 minuuttia töistä tullessa. 

Jotta onnistut: 

  • Tee vähintään yksi kuntosalitreeni 3:n päivän työreissua kohti ja yksi treeni kotosalla (esim. viikonloppuna)
  • Kuntosalitreeniin kannattaa valita se vähiten kiireinen palaveripäivä ja jos vain on saumaa, treeni kannattaa tehdä keskellä päivää (se piristää arkea todella mukavasti)
  • Jos päivä on tupaten täynnä, silloin treeni kannattaa hoitaa ensimmäisenä aamulla (saat mukavasti virtaa ja tunnet heti aamusta asti saavuttaneesi jotain)
  • Älä ota ensimmäistä taksia, bussia tai ratikkaa vaan kävele muutaman pysäkin ohi (viikottaiset aerobisen liikunnan suoritukset tulevat aivan huomaamatta täyteen)

Varmista, että sinulla on tarvittaessa pääsy hyviin työskentelytiloihin 

Tämä on usein se kaikista haastavin toteuttaa matkustaessa, sillä palaveripäivät ovat palaveripäiviä ja tällöin pitää niellä se, että silloin liikutaan paikasta toiseen. Nykyisellään tilanne on kuitenkin yhä harvemmin sellainen, että jokainen päivä olisi tukittu täyteen palavereita. 

Koronapandemia muutti sekä työmatkustus- että palaverikäytäntöjä ja todella iso osa palavereista vedetään nykyään etäyhteyksien kautta. Jos olet 3-4 päivän työreissulla, tilanne saattaa hyvinkin olla se, että ainoastaan muutama palaveri on livenä ja loput vedetään etäyhteyksien kautta. Tällaisissa tilanteissa käy usein niin, että live-palavereiden välissä töitä tehdään kahvilassa, ravintolassa, bussipysäkiltä tai jossain muualla missä työergonomia on suoraan sanottuna surkea.

Jotta onnistut:

  • Valitse majoitusvaihtoehto, joka tarjoaa unen lisäksi myös hyvät työskentelytilat
  • Suunnittele päiväsi ja kulkemisesi hyvissä ajoin etukäteen

Kuulostaa kivalta ja yksinkertaiselta, käy järkeen ja rutiinit ovat selkeitä, mutta miten hitossa tuo toteutetaan käytännössä? Vastauksen tähän saat seuraavassa kappaleessa.

Erilaiset majoitusvaihtoehdot Helsingissä

10-vuoden reissuhistoriaan Oulu Helsinki välille mahtuu paljon värikkäitä sekä muistorikkaita kokemuksia. Okei, osan kokemuksista voisin jättää näin jälkikäteen välistä ja saa kyllä aina välillä miettiä, että mitä sitä on nuorempana ajatellut.

Kokemusta löytyy mm. seuraavista vaihtoehdoista:

  • Olen nukkunut hotelleissa
  • Olen “nukkunut” laivahotelleissa
  • Olen punkannut paikallisten kavereiden sohvalla
  • Olen hankkinut erillisen työasunnon
  • Olen hyödyntänyt AirBnB:tä
  • Olen tehnyt päiväreissuja, jossa taksi on lähtenyt kotoa klo 4:00 ja palauttanut minut kotiin lepakkovuorolla, seuraavana aamuna klo 1:30, viimeisen lennon laskeuduttua

Laivahotellissa jopa yksi kokemus oli liikaa, sillä molempiin naapurihytteihin osui mukavan eläväinen bileryhmä. Aamulla olo oli kuin koomasta heränneellä Rick Grimesilla Walking Deadin ensimmäisessä jaksossa. Samaan kastiin menevät omalla mittapuulla myös päiväreissut, jotka ovat todella huono vaihtoehto oman jaksamisen kannalta.

Hieman vähemmän huono vaihtoehto on ollut kaverin sohva. Jossain vaiheessa kavereille tulee kuitenkin perhettä ja jälkikasvua tai itse alkaa arvostaa oman selkänsä hyvinvointia.

Työasunto on tavallaan ihan järkevä vaihtoehto, mutta huono puoli siinä on pk-seudun vuokrahinta. Jos haluaa majoittua lähellä keskustaa niin asunnosta saa pulittaa vähintään 1000€ jokainen kuukausi. Lisäksi täytyy myös kalustaa asunto sekä maksaa sähkömaksut, vakuutukset, kuntosalit, saunavuorot yms.

Fiksuin vaihtoehto omaa hyvinvointia arvostavalle työmatkaajalle on siis ehdottomasti hotelli. Ainoa huono puoli hotelleissa on valitettavasti se, että niissä on yleensä heikot työskentelytilat sekä välttävät kuntoiluhuoneet ja saunaosasto.

Mukavan poikkeuksen tilanteeseen tekee kuitenkin syksyllä 2020, Mannerheimintiellä ovensa avannut VALO Hotel & Work. Hyvinvointitietoisen työmatkustajan näkökulmasta, VALO on ehdottomasti paras hotelli Helsingissä.

Miksi juuri VALO Hotel & Work?

VALO:n konsepti on täysin erilainen kuin muissa Helsingin hotelleissa. Majoituksen lisäksi, hotellissa on nimensä mukaisesti Work-osasto. Käytännössä siis hyvin varustellut ja monipuoliset työtilat, jonne voi kutsua, vaikka asiakkaita paikan päälle. Tämä on aivan jäätävän iso plussa, koska nykyisellään iso osa palavereista vedetään etänä, myös työreissujen aikana. 

Erilliset työ- ja majoitustilat ovat loistavat myös siitä näkökulmasta, että töitä ei tarvitse viedä samaan paikkaan missä nukutaan. Läppärin voi pakata laukkuun jo työtilassa ja siinä vaiheessa, kun siirrytään hotellin sänkyyn nukkumaan niin aivojen pääkytkin on saatu jo käännettyä lepoasentoon.

Vapaa-ajan viettoon VALO tarjoaa hotellitasolle poikkeuksellisen hyvän kuntosalin, joka sisältää mm. Eleikon painonnostolavan (alempana kuvassa). Hyvän kuntosalin lisäksi, hotellin ylimmästä kerroksesta löytyy kattoterassille levittäytyvä kylpylä, joka sisältää  4 erilaista saunaa sekä 3 uima-allasta.

Myöskin sijainti Mannerheimintien varrella on erinomainen ja keskustaan sekä muihin liike-elämän keskittymiin pääsee liikkumaan kätevästi sekä busseilla että ratikoilla. Erilaisia ulkoilumahdollisuuksiakin on runsaasti, koska hotelli sijaitsee keskuspuiston välittömässä läheisyydessä.

Muistilista hyvinvoinnista kiinnostuneille työmatkaajille

Omasta hyvinvoinnista tulee huolehtia työmatkalla täysin samalla tavalla kuin kotiarjessa. Jos näin ei tehdä, se tulee kostautumaan pitkässä juoksussa. Kun suunnittelet tulevia työmatkojasi niin muista ainakin seuraavat vinkit:

  • Valitse majoitus, joka tarjoaa sängyn lisäksi myös hyvät työtilat sekä kuntoilumahdollisuudet
  • Hyödynnä majoituksen tarjoamia liikuntafasiliteettejä ja harrasta sekä aerobista että lihaksistoa kuormittavaa liikuntaa
  • Pyri harrastamaan liikuntaa joko päivällä tai aamulla ja käytä ilta rentoutumiseen
  • Osta hätäeväät ja pakkaa ne työreppuun
  • Syö vähintään 4-tunnin välein
  • Vältä suurta määrää alkoholia
  • Mene riittävän ajoissa nukkumaan ja nuku vähintään 7-8 tuntia

-Juuso

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä VALO Hotel & Workin kanssa.

Scroll to Top